• algemeen• bolle buiken• mensfiguren• smoelenstok• schalen• beeldhouwen• keramiek schilderen
• raku stoken

Raku stoken bij Spaan Kreatief 2018

De stookdagen voor mei 2018 worden in december bekend gemaakt. Kosten € 61,- voor 3 beelden.

Stookdag met lunch: Datum bekend in decemberKosten € 71,- voor 3 beelden.

Boetseerdag datum bekend in december Kosten zijn € 57,-, inclusief klei

Op tijd aanmelden, voorkomt teleurstelling. Voor uitgebreide informatie, zie hieronder.

Het woord raku betekent 'geluk door toeval' en is een Japanse manier van stoken. Het bijzondere van deze manier van stoken is dat de beelden in 45 minuten worden opgestookt in een oliedrum tot ongeveer 1000ºC. Het deksel gaat van de ton af. De werkstukken worden één voor één met een tang uit de raku-oven gehaald. Door de blootstelling aan de buitenlucht, krijgen de beelden een enorme temperatuurschok en er ontstaan haarscheurtjes in het glazuur. Vervolgens worden de werkstukken in de zaagselton geplaatst en door de hitte van de beelden gaat het zaagsel spontaan branden. De rook zorgt ervoor dat de scheurtjes in het glazuur zwart worden, evenals de delen waar geen glazuur is aangebracht. Onder de zwarte roetaanslag zit vaak een prachtige glazuurlaag verborgen. Dus poetsen, schuren en schoonmaken! Kortom, raku-stoken is één groot feest van verrassingen. Het is echt “spelen met vuur”.
Ook kun je kiezen voor andere raku-technieken zoals inroken met paardenhaar, kopermatglazuur, terra siggliata en krokodilhuid glazuur of voor de biscuitbrand gekleurde engobes aanbrengen op het werkstuk.

Mogelijkheden voor deelname:
* 2-Daagse workshop. Deze workshop bestaat uit twee afzonderlijke delen.

De boetseerdag is op datum bekend in december van 10.00 tot 17.00 uur.

Datum: bekend in december is de stookdag. Start om 9.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. Minimaal 5 en maximaal 10 personen.
Kosten: € 128,00 (2 dagen). Inclusief klei, lunch, koffie/thee met gebak, frisdrank, alcoholisch drankje, glazuur, stookkosten en begeleiding. Maximaal 3 beelden per persoon.

Ook kun je kiezen voor een doordeweekse stookdag. Keuze uit: Data bekend in december. Minimaal 3 en maximaal 5 personen.
Kosten: € 118,00 (2 dagen). Dit is inclusief klei, glazuur, stookkosten en koffie/thee en frisdrank. Voor de lunch moet zelf worden gezorgd. Maximaal 3 beelden per persoon.

Op de boetseerdag(en) maak je 3 beelden van raku-klei. De docent geeft vooraf uitleg over de boetseertechnieken en helpt de deelnemers daar waar nodig is. Ook is er veel plaatmateriaal aanwezig waaruit een voorbeeld kan worden gekozen. Deze zeer leuke workshop is ook zeer geschikt voor mensen die geen ervaring met klei hebben. Door de professionele begeleiding en de prachtige raku-glazuren, maakt iedereen mooie beelden. Op de boetseerdag(en) worden de deelnemers verwacht in het keramieklokaal van Spaan Kreatief. Lunch is deze dag niet inbegrepen, wel koffie/thee en frisdrank.
Op de stookdag word je op de stooklocatie verwacht. De beelden worden geglazuurd en daarna in de raku-oven gebakken en ingerookt in rooktonnen.
De werkstukken kunnen na afloop direct mee naar huis worden genomen. Ook bij slecht weer gaat de workshop door.

*(Oud)cursisten of deelnemers met ervaring kunnen 3 beelden  thuis maken en bij Spaan Kreatief laten bakken. Ook is het mogelijk om op datum bekend in december een hele dag te komen boetseren. De kosten zijn € 57,00, incl. klei.
Kosten stookdag op datum bekend in december: € 71,00 voor drie beelden (halve ovenplaat). Inclusief lunch, koffie/thee met gebak, frisdrank, alcoholisch drankje, glazuur, stookkosten en begeleiding, excl. klei.
Kosten doordeweekse stookdagen: € 61,00 voor drie beelden (halve ovenplaat). Inclusief koffie/thee, frisdrank, glazuur, stookkosten en begeleiding, excl. klei.

* Een volle ovenplaat met raku-beelden.  Op één ovenplaat passen ongeveer 6 smalle langgerekte beelden. Maar ook kun je bijv. 2 grotere werkstukken maken (maximale lengte 43 cm en doorsnede van de ovenplaat is 38 cm). De deelnemers maken de werkstukken thuis of tijdens de cursus. Minimaal 3 deelnemers en maximaal 5 personen op één doordeweekse stookdag.
Kosten: € 77,00 per volle ovenplaat. Ieder beeld dat niet op de ovenplaat past, is € 9,50 extra. Incl. glazuur, stookkosten, begeleiding, koffie, frisdrank, excl. klei en lunch.
Keuze uit: data bekend in december

Boetseerlocatie: Wittenburgstraat 26 in Zevenaar.
Stooklocatie: Pannerdenseweg 14 in Zevenaar.

 

 

webontwerp