• algemeen• bolle buiken• mensfiguren• smoelenstok• schalen• beeldhouwen• copy-print op keramiek
raku stoken

Raku stoken bij Spaan Kreatief

Het woord raku betekent 'geluk door toeval' en is een Japanse manier van stoken. Het bijzondere van deze manier van stoken is dat de beelden in 45 minuten worden opgestookt in een oliedrum tot ongeveer 1000ºC. Het deksel gaat van de ton af. De werkstukken worden één voor één met een tang uit de raku-oven gehaald. Door de blootstelling aan de buitenlucht, krijgen de beelden een enorme temperatuurschok en er ontstaan haarscheurtjes in het glazuur. Vervolgens worden de werkstukken in de zaagselton geplaatst en door de hitte van de beelden gaat het zaagsel spontaan branden. De rook zorgt ervoor dat de scheurtjes in het glazuur zwart worden, evenals op de delen waar geen glazuur is aangebracht. Onder de zwarte roetaanslag zit vaak een prachtige glazuurlaag verborgen. Dus poetsen, schuren en schoonmaken! Kortom, raku-stoken is één groot feest van verrassingen. Het is echt “spelen met vuur”.
Ook kun je kiezen voor andere raku-technieken zoals inroken met paardenhaar, kleuren met engobes en een copy print patroon aanbrengen op de leerharde beelden.

I.v.m. ziekte van de docent worden er geen raku workshops meer georganiseerd.

Mogelijkheden voor deelname:
* 2-Daagse workshop Deze workshop bestaat uit twee afzonderlijke delen.

De boetseerdag is op zaterdag ........ van 10.00 tot 17.00 uur. Kosten €61,- Inclusief klei, koffie/thee/frisdrank, materiaal, stookkosten en begeleiding. Maximaal 3 beelden per persoon.

Op de boetseerdag maak je 3 beelden van raku-klei. De docent geeft vooraf uitleg over de boetseertechnieken en helpt de deelnemers daar waar nodig is. Ook is er veel plaatmateriaal aanwezig waaruit een voorbeeld kan worden gekozen. Deze zeer leuke workshop is ook zeer geschikt voor mensen die geen ervaring met klei hebben. Door de professionele begeleiding en de prachtige raku-glazuren, maakt iedereen mooie beelden. Op de boetseerdag worden de deelnemers verwacht in het keramieklokaal van Spaan Kreatief. Lunch is deze dag niet inbegrepen.

Stookdag met lunch op zaterdag ............ Start om 9.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. Minimaal 5 en maximaal 10 personen. Maximaal 3 beelden per persoon.
Kosten: € 74,50 Inclusief koffie/thee met gebak, uitgebreide lunch frisdrank, alcoholisch drankje, raku-glazuur en begeleiding. Maximaal 3 beelden per persoon.

Voor de stookdag zonder lunch is een ruime keuze uit data in april en mei 2022. Data zijn nog niet bekend. Start om 9.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. Minimaal 4 en maximaal 6 personen. Kosten: € 62,- voor 3 beelden (halve ovenplaat) of €79,50 voor een volle ovenplaat. Dit is inclusief raku-glazuur, stookkosten begeleiding en koffie of thee, frisdrank, exclusief klei. Voor de lunch moet zelf worden gezorgd. Zie data onderaan deze pagina.

Totale kosten voor de tweedaagse workshop voor 3 beelden: € 135,50 inclusief uitgebreide lunch
en € 123,- exclusief lunch.

* Een volle ovenplaat met raku-beelden voor jou alleen.  
Deelnemers kunnen ook kiezen voor een volle ovenplaat. Op één ovenplaat passen ongeveer 6 smalle langgerekte beelden. Maar ook kun je bijv. 2 grotere werkstukken maken (maximale lengte 43 cm en doorsnede van de ovenplaat is 38 cm). Bij zware en grote werkstukken wordt verwacht dat de deelnemers meehelpen het beeld uit de raku-ton te tillen m.b.v. tangen. De deelnemers maken de werkstukken thuis of tijdens de cursus. Een volle ovenplaat kost € 79,50 Bij meer beelden wordt per extra beeld € 9,50 berekend. Dit is inclusief raku-glazuur, stookkosten begeleiding en koffie of thee /frisdrank, exclusief klei. Voor de lunch moet zelf worden gezorgd. Wil je minder beelden maken dan is dat ook mogelijk en wordt de prijs bepaald aan de hand van het aantal beelden en het formaat. Keuze data: zie onderstaand overzicht.

Op de stookdag word je op de stooklocatie verwacht. De beelden worden geglazuurd en daarna in de raku-oven gebakken en ingerookt in rooktonnen.
De werkstukken kunnen na afloop direct mee naar huis worden genomen.
Ook bij slecht weer gaat de workshop door.

Boetseerdag is op zaterdag...... van 10.00 tot 17.00 uur.

Stookdag met lunch: zaterdag ...... is met een uitgebreide lunch. Start om 9.00 uur tot ongeveer 17.00 uur.

Stookdagen zonder lunch in 2022:
Keuze uit: Data zijn nog niet bekend.

Boetseerlocatie: Spaan Kreatief, Wittenburgstraat 26 6901 JJ in Zevenaar.
Stooklocatie: Natuurcamping de Dassenboom, Dassenboomse Allee 2, 7031 GV in Wehl.

 

 

 

webontwerp